MENU

7 tips voor een fijne autovakantie

Of je nou kiest voor een vakantie in onze eigen prachtige land, op avontuur gaat in Scandinavië, je een roadtrip aan het plannen bent door Zuid Europa, met de caravan naar de camping in Frankrijk afreist of nog helemaal niet weet wat je gaat doen, wij geven hieronder zeven tips voor een fijne autovakantie. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat en ontdek de prachtige autoroutes die binnen- en buitenland te bieden hebben. Waar gaan jullie deze zomer heen?

TIP 1: Zorg dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan

Je vertrekt goed voorbereid naar de vakantie met de PCA Vakantiecheck. Wij controleren je auto meer dan 25 onderdelen die essentieel zijn voor het goed en veilig functioneren van jouw auto, dat helpt zeker mee aan een zorgeloze vakantie. We controleren natuurlijk het profiel en de spanning van de banden, maar ook het oliepeil, de accu en ook niet geheel onbelangrijk checken we de remmen ook grondig. Na de zomercheck ontvang je van ons een rapport met een eventueel advies.

TIP 2: Plan de route van te voren

Voor de elektrische rijders onder ons is dit al lang gesneden koek, maar ook met een auto met een traditionele verbrandingsmotor: plan de route. Zo voorkom je niet alleen benarde situaties dat je met een lege accu of in mindere mate met een lege tank staat. Maar je weet op deze manier ook precies wanneer je zelf even kunt bijtanken. Tussendoor zelf wat rust pakken is namelijk enorm belangrijk voor een veilige en aangename reis. Een bijkomend voordeel is natuurlijk de voorpret die je hebt als je de reis aan het plannen bent. Nog een aanrader: zorg dat het een reis wordt om nooit te vergeten, zowel in Nederland als in de rest van Europa zijn enorm veel verschillende maar prachtige autoroutes te vinden. Bekijk eens welke route bij jouw vakantieadres in de buurt ligt om die op weg naar of tijdens de vakantie te ontdekken. De ANWB heeft alvast de achttien mooiste autoroutes van Europa voor je verzameld.

TIP 3: Houd je hoofd koel

Uiteraard is er de airco om je hoofd koel te houden, dat zorgt ervoor dat je alerter blijft en is wel zo fijn als je onder de brandende zon naar je vakantieadres rijdt. Iedere auto met een airconditioning verliest jaarlijks zo’n 10% aan koudemiddel. Dit middel is nodig voor de koeling maar ook voor de smeering van het aircosysteem. Zorg er dus voor dat je voordat je op vakantie gaat je airco nog even laten checken en zo nodig laat afvullen zodat je zeker weet dat het systeem optimaal werkt!

TIP 4: Zorg voldoende eten & drinken en wees alert!

Vertrekt je ’s nachts of vroeg in de ochtend? Wees dan extra alert bij zonsopgang. De meeste ongevallen bij nachtrijders ontstaan in de vroege uren omdat de ogen extra vermoeid worden doordat het licht wordt. Daarnaast is het verstandig om tijdens de rit genoeg te blijven eten en drinken, dus ervoor dat je ruim inpakt. Zware maaltijden tijdens het rijden of bij een pauze zijn natuurlijk af te raden, want dit leidt tot slaperigheid. Maar voldoende boterhammen of fruit helpt om alert te blijven. Ook vochttekort kan slaperigheid veroorzaken, dus drink voldoende tijdens de hele rit. Heb je gelijk een extra reden om na een dikke twee uur weer even te stoppen voor een plaspauze en de benen te strekken, wel zo veilig!

TIP 5: Denk vooraf na over wat je tijdens de rit nodig hebt

Heb je een auto met een navigatiesysteem? Zorg dan dat je de laatste kaarten hebt geïnstalleerd. Gebruik je je telefoon als navigatie? Zorg dan voor een veilige houder én een goede telefoonoplader. Verstandig is om de adressen alvast te programmeren in je navigatiesysteem zodat je die direct kunt selecteren als je vertrekt of na een stop. Door welke landen reis je? Check vooraf wat verplicht is om aan boord te hebben, sommige landen verplichten een EHBO kit, een veiligheidshesje of een gevaren driehoek. Tevens is het altijd verstandig om vooraf even de bandenspanning van je reservewiel te checken en nog even te kijken hoe je ook alweer de krik en moersleutel te voorschijn haalt – mocht je ze nodig hebben. Geen reservewiel maar een pomp en spuitbus? Geen probleem, lees vooraf even de gebruiksaanwijzing in het boekje van je auto.

TIP 6: Weet wat je moet doen bij pech!

Een lekke band tijdens je vakantierit is vervelend maar tot daaraan toe, stel je voor dat ondanks de PCA Vakantiecheck je auto er onverhoopt mee ophoudt tijdens je vakantie! Stop de auto altijd op een zo veilige mogelijke plek, kijk naar het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje en zorg dat iedereen absoluut zo gauw mogelijk uit de auto komt en achter de vangrail gaat staan indien je op een drukke weg of snelweg stilvalt. Als het echt een gevaarlijke situatie betreft zorg dan dat je direct 112 of het lokale noodnummer belt en je locatie vertelt (wegnummer en hectometerpaaltje) zodat ze de weg (gedeeltelijk) kunnen afzetten. Daarna bel je je uiteraard de pechhulp zodat ze je snel weer op weg kunnen helpen of anderzijds kunnen assisteren zodat je zo gauw mogelijk weer van je vakantie kunt genieten.

TIP 7: Vermijd de drukke dagen

Natuurlijk wil je vakantie niet starten met urenlang stapvoets rijden in de file. De jaarlijkse bouwvakantie zorgt voor een grote uittocht aan vakantiegangers en veel drukte op de Nederlandse en buitenlandse wegen. Hetzelfde geldt voor het begin van de schoolvakantie, die ervoor zorgt dat gezinnen met kinderen eindelijk aan de vakantie kunnen beginnen. Zwarte zaterdag is een term die wordt gebruikt voor de drukste periodes in het verkeer in Europa. Wil je zonder stress op vakantie, let dan op dit soort data als je een vertrekdatum kiest. De data voor zwarte zaterdagen verschillen per vakantieland. Moet je helaas toch vertrekken op een zwarte zaterdag of andere drukke verkeersdag, zorg dan voor genoeg eten, drinken, brandstof en entertainment voor onderweg. Het zou wel eens een lange dag kunnen worden! Ben je iets flexibeler, kijk dan eens naar alternatieve routes, vermijd de grote snelwegen van de Autoroute du Soleil in Frankrijk en rijd bijvoorbeeld in etappes naar je vakantiebestemming over de binnenwegen, veel leuker en waarschijnlijk een stuk rustiger!

Fijne vakantie!

Zelf een goede tip of een vraag?
0511 - 424173
We horen het graag!
Stuur een bericht