MENU

Airco tips

Met de huidige temperaturen is het heerlijk om de airco van uw auto te gebruiken. Hieronder een aantal tips om de temperatuur in uw auto zo snel mogelijk naar beneden te krijgen.

 

1. Zet voor vertrek deuren of ramen open
Zet voor vertrek eerst de ramen of deuren open als het in de auto erg warm is. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Rijd de eerste meters met de ramen open, met de ventilator op een lage stand. Sluit vervolgens alle ramen zodat de airco optimaal kan werken.  Voer de snelheid van de ventilator op en schakel de eerste paar kilometer de ‘recirculatiestand’ in , op deze manier koelt de temperatuur in de auto sneller af. (immers, de lucht in de auto is al afgekoeld door de airco en op deze manier koelt de airco de al koudere lucht in de auto)

 

2. Denk om het temperatuurverschil
De overgang tussen binnen en buiten is – zeker met huidige temperaturen – groot. Wanneer u de airco te koud zet geeft deze ijskoude luchtstromen die onaangenaam kunnen zijn en bijvoorbeeld spierpijn kunnen veroorzaken. Denk bovendien om het verschil van temperatuur op uw raam, verplaats de  luchtstromen naar het dashboard en de voeten zodat eventuele kleine pitjes in uw raam niet plots kunnen doorscheuren door het verschil tussen koud en warm. Bij automatische airco is een graad of 6 tot 8 onder de buitentemperatuur raadzaam om aan te houden als maximaal temperatuurverschil.

 

3. Zet de airco uit voordat de motor uitgaat
Als de buitentemperatuur het toelaat: schakel de aircoinstallatie enkele minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en onaangename geuren.

 

4. Maak de airco schoon
Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Deze kunt u bij ons laten reinigen.

 

5. Zet de airco uit bij extra verbruik
Airco’s gebruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (bijvoorbeeld bij het trekken van een aanhanger in de bergen), zet de airco dan bij voorkeur uit. Dit scheelt brandstof en geeft u motor soms net even wat extra adem.

 

6. Lees het instructieboekje van uw airco
Lees aandachtig uw instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

 

7. Schrik niet van een plasje onder uw auto
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater: daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Toch twijfel? Rijd bij ons langs, dan kijken we even met u mee.

 

Verder geldt altijd:

8. Regel periodieke controles
Neem het onderhoud van uw airco, interieurfilter en de tussentijdse controles op in de reguliere onderhoudsbeurten. Laat uw airco in ieder geval één keer per jaar controleren, zo komt u niet voor warme verrassingen te staan in de zomer en preventief onderhoud voorkomt hoge reparatiekosten.

 

9. Gebruik de airco bewust
Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet een hand bediende airco dus uit zodra de temperatuur in de auto wenselijk is. Dit is beter voor het brandstofverbruik en het milieu.

 

10. Zet de airco minimaal één keer per week een paar minuten aan
Ook als u geen fan bent van aircosystemen is het raadzaam de airco wel met enige regelmaat even mee te laten draaien. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

 

Zorg bij lange ritten voor voldoende drinken aan boord, de airco geeft droge lucht en het is dus raadzaam om voldoende vocht op te nemen zodat u niet uitdroogt.