MENU

De opvolger van de C5 is er! De Citroën C5X

Met de C5 X presenteert Citroën het nieuw vlaggenschip. Een geheel eigen en nieuwe uiterlijk dat je niet laat verwarren met een ander model van Citroën. Citroën omschrijft dit nieuwe model niet als een SUV en niet als een stationwagen, maar een beetje daartussenin.

Een debuut op dit model is het Citroën Advanced Comfort-actieve vering. Hopelijk gaat dat oude DS-gevoel weer een beetje terugkomen? De Fransen spreken over een gevoel alsof je op een op een vliegend tapijt zit. Je hebt 545 liter aan bagageruimte en het model staat wat hoger op z’n pootjes in vergelijking met een traditionele hatchback. Dit moet dus kopers van een stationwagen én van een SUV aantrekken. Met een neergeklapte achterbank heb je 1.640 liter bagageruimte.

De C5 X is 4,81 meter lang en heeft een wielbasis van 2,79 meter. Dat betekent dat Citroëns jongste familielid maar liefst dertig centimeter langer is dan de C5 Aircross. De wielbasis van de C5 X is met 2,79 meter ook nog eens 6 centimeter groter dan die van zijn SUV-broer.

Interieur en comfort

Het interieur ziet er op het eerste gezicht behoorlijk strak en modern uit. Een groot 12-inch touchscreen met fysieke knoppen voor de climate control. Achter het stuur zit een digitaal scherm en dan is er ook nog een head-up display, afhankelijk van de uitvoering. Citroën belooft dat de ruimte op de achterbank van de C5 X behoorlijk riant is. Ruimte helpt natuurlijk bij de comfortbeleving voor het comfort, maar de boterzachte Advanced Comfort Seats zijn dat evenzeer. Citroën geeft de C5 X standaard het Advanced Comfort-onderstel met Progressive Hydraulic Cushions. In het geval van de C5 X Plug-in Hybrid komen daar zelfs adaptieve dempers bij aan te pas. Optioneel kies je voor een een groot glazen schuif- en kanteldak.

Geen diesel, wel hybride

Een diesel gaan we niet vinden bij de nieuwe Citroën C5 X, de C5 X komt op de markt met een gewone benzinemotor en een plug-in hybride. Die laatste zal in Nederland de meest interessante zijn, met de bekende 225 pk hybride aandrijflijn die we ondertussen kennen van PSA. Je kunt 50 kilometer volledig elektrisch rijden tot een snelheid van 135 km/u.

Eerste leveringen van Citroën C5 X

De C5 X komt in de tweede helft van dit jaar op de markt. Citroën zal in de aanloop naar de introductie meer bekend maken over de prijzen en beschikbaarheid.