MENU

E10 Brandstof

Vanaf 1 oktober is het voor de meeste tankstations in Nederland verplicht om E10 brandstof aan te bieden in plaats van Euro 95. Wat is E10 precies en wat betekent dit voor jou als automobilist?

E10 Brandstof

E10 brandstof is een normale benzine. Het verschil met Euro 95 zit in het percentage ethanol. E10 heeft 10% ethanol en Euro 95 5%. Ethanol is een alcohol die wordt gemaakt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. De bijmenging met benzine is omhoog gegaan om de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen. De verbranding van ethanol geeft minder CO2 dan de verbranding van benzine. E10 is dus beter voor het milieu.

E10 tanken

E10 brandstof is naar verwachting 1-2% goedkoper dan Euro 95. Het brandstof verbruik kan toenemen. Dat zul je echter nauwelijks merken omdat het verschil met nu heel klein is. E10 is niet geschikt voor elke auto. Dat komt omdat ethanol kan reageren met bepaalde soorten metaal, pakkingen en rubber. Met als gevolg lekkage en corrosie. Je kunt er van uit gaan dat elke auto gebouwd na 2000 geschikt is om E10 te tanken. Op www.e10check.nl kun je controleren of je met je auto E10 kunt tanken. Mocht je auto niet geschikt zijn voor E10, maar heb je het toch getankt? Geen zorgen, dat is voor een keer geen probleem.