MENU

Veilig een tweedehands auto (occasion) kopen

Je bent op zoek naar een tweedehands auto, maar moet je beginnen? Met dit stappenplan helpen we je graag op weg zodat jij op een goede manier een occasion koopt!

1. Wat voor soort auto heb je eigenlijk nodig?

Als fervent autoliefhebbers zijn wij er zeker van, stap 1 is het allerleukste onderdeel van een occasion kopen, want er is zoveel te zien! Alleen al bij ons in Friesland staan er vele duizenden occasions te koop, in alle mogelijke vormen en met elke mogelijke aandrijving die je kunt bedenken. Alleen bij Lijzenga hebben altijd al meer dan 100 op voorraad. En als je het niet dichtbij kunt vinden, dan kun je nog het hele land door of zelfs in het buitenland zoeken (we helpen je graag). Genoeg te kiezen dus. Het belangrijkste is dat je voor jezelf bepaalt wat je zoekt en wat het mag kosten.

Het begint eigenlijk met je budget. Niet alleen de aanschafprijs maar ook wat je maandelijks kwijt wilt zijn aan vaste lasten zoals wegenbelasting, verzekering, brandstof en een bedrag dat je reserveert voor onderhoud in de toekomst. Het is belangrijk dat je dit van te voren helder voor ogen hebt, want tussen twee auto’s die er hetzelfde uit zien kan in de praktijk zomaar tientallen euro’s verschil zitten per maand. Bereken daarom eerst (grofweg) hoeveel kilometers je gaat rijden per jaar zodat je weet wat voor type aandrijving je moet kiezen, diesel, benzine, hybride of volledig elektrisch?

Als je dat hebt besloten kun je gaan nadenken over de vorm. Wat heb je nodig? Een stationwagen is praktisch voor het vervoeren van grote spullen maar is vaak ook weer zwaarder. Een MPV of SUV is handig als je met meer personen bent maar is over het algemeen een tikkeltje dorstiger dan een leuke stadsauto. Bedenk of je een trekhaak nodig hebt en zo ja wat het minimaal te trekken gewicht moet zijn (voor bijvoorbeeld de caravan of boottrailer).

2. Kijken, rijden, vergelijken!

Oke, je weet wat je wilt en het is tijd om op zoek te gaan naar jouw droomoccasion. Dit is stiekem ook een best leuk stuk van het proces want als je een proefrit maakt wordt het ‘echt’. Misschien blijkt die auto waarvan je dacht dat ‘ie misschien aan de kleine kant is toch best ruim te zijn. Of valt het praktijkverbruik van de auto waarin je proefrijdt best mee. Voordat je een afspraak maakt om een proefrit te maken is het slim om je goed in te lezen, wat zijn gebruikelijke kwaaltjes of zijn er nog terugroepacties?

Zodra je een proefrit gaat maken, rijdt dan ook echt even wat verder dan alleen de straat op en neer. Probeer het te varieren met een autoweg waar je tenminste 100km/u kunt rijden maar rijd ook even door een woonwijk met bochten en drempels. Zo krijg je een goed idee hoe de auto rijdt en reageert.

Natuurlijk moeten wij (en ieder ander autobedrijf) als verkoper het altijd vertellen als wij weten dat er iets mankeert aan de auto, dat zullen we dan ook altijd doen en waar mogelijk het mankement zelfs voor de proefrit al verhelpen. Maar realiseer je goed dat je als koper ook een onderzoeksplicht hebt. Bekijk de auto dus aandachtig, controleer alle functies op hun werking en ga na of de kilometerstand logisch is. Vraag ons en andere verkopers ook altijd naar de onderhoudshistorie. Bij onze occasions blijkt meestal uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad en dat de kilometerstand klopt. Ook is het prettig om na te kunnen gaan of dure reparaties als het vervangen van de distributieriem of ketting of misschien het vervangen van de koppeling en vliegwiel recent zijn uitgevoerd. Als dat niet zo is of niet te achterhalen is het verstandig om te onderzoeken wanneer dit te verwachten valt. Kom je er niet uit? Er zijn ook onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren voor je.

 

3. Dit gaat ‘m worden!

Wanneer je jouw droomauto hebt gevonden bij ons Friesland, eentje die aan je eisen voldoet en waar je nu al naar uitkijkt om de volgende rit in te maken, dan is het tijd om tot de aankoop over te gaan! Iedereen die wel eens een tweedehands auto heeft gekocht zal het herkennen, je wilt de auto die je hebt gezien hebben en alles voelt goed, maar de auto is al wel een tijdje uit de fabrieksgarantie en eigenlijk moet er ook over 5.000km een onderhoudsbeurt gedaan worden. Ondanks dat je wel iemand kent die ‘goed met auto’s’ is die er wel even naar wil kijken wil je graag wat extra zekerheid, toch? Hoe weet je dan zeker dat je een goede koop doet? En wat nou als je wel garantie wilt maar niet om te hoek woont?

We hebben bij Lijzenga kritisch gekeken naar hoe we onze garantievoorwaarden eenvoudiger maar beter kunnen maken voor onze klanten. Want zoals je weet houden we het graag simpel en overzichtelijk. Daarom hebben we vier hele begrijpelijke afleverpakketten ontwikkeld samen met de marktleider op het gebied van garantie voor occasions, namelijk Autotrust garantie. Je kunt deze pakketten kiezen bij de aankoop van eigenlijk al onze auto’s en je kunt door heel Nederland een reparatie laten uitvoeren. Zo bepaal je zelf waar je voor betaalt, wel zo overzichtelijk!

Heb jij de auto gevonden, een proefrit gemaakt, heb je het voor jou geschikte afleverpakket geselecteerd en de echte ‘krabbel’ gezet? Gefeliciteerd met je nieuwe auto!

Nog even speuren? Bekijk hier onze occasions. Vragen over een occasion of garantie? Stuur ons gewoon een bericht!

We helpen graag
0511 - 424173
bel of mail ons
We helpen graag!