MENU

11 tips voor een voorspoedige trip naar de wintersport

Bij Autobedrijf Lijzenga zijn we echte wintersport liefhebbers en met ons veel van onze klanten. Veel klanten stappen iedere winter in de auto richting de bekende wintersportoorden in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of zelfs Italië. Natuurlijk met goede winterbanden onder de auto, meestal met koffer op het dak en rijden maar! Het zal je niet onbekend voorkomen, we nemen van alles met ons mee naar het wintersportadres zodat we er zeker van zijn dat het een vakantie wordt om niet te vergeten.

Je hoopt natuurlijk altijd op een gemakkelijke en voorspoedige reis met mooi weer en weinig files, maar helaas is dat niet altijd zo. Flinke sneeuwval of regen, wegwerkzaamheden en files kunnen zomaar de pret bederven. De dichtstbijzijnde wintersportadressen zijn slechts een uur of 8 à 9 rijden maar met een beetje pech ben je zo een flink aantal uur langer onderweg.

We geven je graag een aantal tips die voor een voorspoedige trip naar jouw wintersportadres!

1. Ken de route in grote lijnen en bereid je op tijd voor

Kijk van te voren op de kaart naar grote steden waar je langs verwacht te rijden, zo weet je tijdens de reis dat je op de goede weg zit. Natuurlijk gebruiken de meeste mensen gebruiken Google Maps of hun ingebouwde navigatiesysteem voor de hulp met het navigeren naar het vakantieadres. We raden je daarom aan om het adres van je bestemming alvast te programmeren in het systeem en zorg dat je weet wat ongeveer het aantal kilometers is dat je verwacht af te leggen. Zo weet je hoe lang je er ongeveer over gaat doen en kun je genoeg stop-momenten kunt inplannen. Natuurlijk is je auto al helemaal ingepakt en afgetankt op het moment dat je vertrekt.

2. Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, nummer van de pechhulp

Je gaat er niet van uit, maar toch kan het voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Neem daarom altijd een gevarendriehoek en per inzittende een veiligheidshesje mee. Check daarnaast vooraf per land de verplichte items voor in de auto zoals een EHBO-kit. Het is handig om van te voren het nummer van je pechhulp ergens op te schrijven of op te slaan in je telefoon, just-in-case.

3. Zorg dat je op tijd tankt (geen grap)

We horen het vaak van onze klanten, als het lampje aangaat rijden ze gerust nog 50 tot 100 kilometer door. Doe dat niet tijdens je rit naar de wintersport. Je auto verbruikt meer omdat ‘ie zwaarder beladen is en de weg vaak niet meer vlak is. Zorg dat je op tijd gaat tanken, wij beginnen zelf de volgende stop in te plannen zodra er nog een kwart in de tank zit. Met name in Duitsland kan er soms wel 50 tot 70 kilometer tussen twee tankstations langs de snelweg zitten. Net even wat minder fijn als je dan ineens in een file terecht komt terwijl het reserve lampje angstig knippert.

4. Slotontdooier, ruitenwisservloeistof en motorolie

Het zal je gebeuren. Je bent klaar om naar huis te rijden na een lekkere wintersportvakantie, krijg je de deuren van je auto niet open omdat het slot bevroren is. Neem daarom een busje slotontdooier mee zodat je deze in het sleutelgat kunt sproeien (niet in de auto bewaren!). Is de deur met de rubbers vastgevroren aan de auto? Voorkom dat je de deurrubbers kapot scheurt en druk dan voorzicht de deur nog iets verder dicht langs de randen van het portier. Vaak ‘breekt’ dit het ijs en zorgt ervoor dat je deur weer open kan. Nog zo’n dingetje: zet de auto in de versnelling en niet op de handrem, kan die handrem ook niet vastvriezen! Tot slot raden we je aan een liter motorolie mee te nemen, veel van de moderne (turbo) motoren gebruiken af en toe een beetje olie. Zeker als ze uren achter elkaar (zwaar) belast worden richting de wintersport is dat normaal. Natuurlijk neem je ook een flacon ruitenwisservloeistof mee. Fijn om genoeg te hebben want je sproeit veel meer tijdens de rit naar de wintersport in verband met het vele zout op de snelweg. Daarnaast scheelt het veel geld mocht je het langs de snelweg moeten kopen, extra rondje in de après-ski!

5. Genoeg eten en drinken en een wc-rol

Als je in een lange file terechtkomt terwijl het eerstvolgende tankstation nog kilometers ver is, dan is het fijn als je wat ‘supplies’ mee hebt. Ook als je gewoon door kunt rijden is het belangrijk om genoeg te eten en te drinken tijdens de reis zodat je scherp blijft. Daarnaast zorgt voldoende eten ervoor dat je warm blijft, dus neem altijd genoeg te eten mee van huis. Flesjes water, gesmeerde broodjes, krentenbollen, kleine zakjes chips, (natuurlijk) fruit, koekjes of sportrepen. Een thermoskan met koffie (of thee) is ook geen overbodige luxe als je voor dag en dauw vertrekt. Het is fijn om iemand aan boord te hebben die de catering in beheer heeft zodat je niet zelf hete koffie aan het inschenken bent terwijl je ook nog de auto binnen de lijntjes probeert te houden. Genoeg eten en drinken is niet alleen fijn als je onverhoopt in een lange file komt te staan, maar het bespaart je ook een hoop geld. Tankstations staan nou eenmaal niet bekend om hun voordelige aanbod.

We zouden het niet aanraden om er ’s nachts te stoppen, maar overdag kun je bij hoge nood prima een korte maken bij een P-WC. Ideaal als het eerstvolgende servicestation nog kilometers ver is en er hoge nood is. Het nadeel is dat deze toiletten vaak toch een stuk minder schoon zijn dan de toiletten bij het tankstation, daarnaast is het wc-papier is vaak op. Dus, rolletje mee van huis en je ‘zit’ goed!

6. Dikke sokken mee

Beginnen je voeten koud te worden? Dan wordt de rest van je lichaam waarschijnlijk ook langzaam koud. Neem daarom altijd een paar dikke sokken mee in de auto. Het is natuurlijk ook fijn om je schoenen uit te trekken in de auto bij een lange rit, dan zijn (extra) dikke sokken sowieso geen overbodige luxe.

7. Warme dekens en dikke truien

Auto’s zijn over het algemeen niet gewend aan barre weersomstandigheden. Het kan voorkomen dat de motor van je auto er mee ophoudt en dat jij langs de kant van de weg komt te staan met winterse temperaturen. Zodra de motor uit is werkt de kachel van de auto snel niet meer en wordt het in de auto binnen de kortste keren heel koud. Zorg daarom altijd dat je een warme deken per persoon bij je hebt. Het liefst niet helemaal onderin de auto, want als je alles uit moet pakken om er bij te komen weet je zeker dat alle warmte uit de auto is.

8. Oplaadkabel, usb adapter en een powerbank

We gebruiken veel handige elektronische apparatuur in de auto. Zeker als je in een file terechtkomt is het lekker dat je wat te doen hebt. Smartphone, koptelefoon, dvd speler, tablet, noem maar op. Apparaten die ons leven een stuk makkelijker maken maar wel allemaal een keertje leeg zijn, zorg dus dat je vooraf alles goed oplaadt, je een USB adapter meeneemt voor in de sigaretten aansteker en de juiste oplaadkabels. Voor de zekerheid kun je powerbank meenemen zodat je niet zonder ‘juice’ komt te zitten. Ook als je je telefoon alleen maar voor de navigatie gebruikt, even inpluggen om er zeker van te zijn dat ‘ie het uithoudt tot je op je bestemming bent.

9. Neem sneeuwkettingen mee

Met goede winterbanden heb je geen sneeuwkettingen nodig horen we wel eens van klanten. We zouden willen dat ze gelijk hebben. Ja je komt met goed, vers winterrubber echt heel erg ver als er een laagje sneeuw ligt maar het kan helaas gewoon niet tippen aan de ‘good-old’  sneeuwkettingen. Die maken wel echt het verschil als je nog even die laatste paar haarspeldbochten omhoog moet terwijl er al 5 centimeter sneeuw ligt. Dat red je gewoon niet met alleen winterbanden. Zorg dat je weet hoe je de sneeuwkettingen moet monteren (en op welke wielen!) en leg ze op een plaats waar je er makkelijk bij kunt, zodat je niet de hele auto hoeft leeg te halen als ze nodig zijn. Let op, niet elke set sneeuwketting past op elke auto, dus controleer vooraf of de bandenmaat van jouw auto op het etiket van de kettingen staat. Twijfel je? Rijd dan even langs.

10. Bewaar belangrijke documenten bij elkaar (in het dashboardkastje)

Natuurlijk neem je je paspoort mee als je op reis gaat naar het buitenland. Maar het is ook handig om informatie over je accommodatie, eventuele noodnummers en gegevens van de pechhulp paraat te hebben mochten ze nodig zijn. Het makkelijkst is dat je al deze paperassen bij elkaar in een afgelopen map bewaart in het dashboardkastje. Mocht je ze nodig hebben om wat voor reden dan ook dan heb je alles direct bij de hand en hoef je niet de hele auto ondersteboven te halen.

11. Trakteer je auto voor vertrek op een gratis wintercheck

Als je dagelijks in je auto rijdt heb je over het algemeen veel vertrouwen in je auto, hij doet immers precies wat ‘ie moet doen en brengt je van A naar B. Als je op wintersport gaat is het goed om je te bedenken dat woon-werk kilometers voor je auto echt heel anders zijn dan uren achter elkaar met volle bepakking over de Autobahn te sjezen. Daarom raden we je altijd aan om voordat je vertrekt je auto te laten controleren door middel van een wintercheck. Tijdens de Lijzenga Winterdagen bieden wij onze klanten ieder jaar een gratis wintercheck waar we je auto op meer dan 25 essentiële punten checken. Als je niet in de buurt woont, laat het ons weten en we verwijzen je naar een van onze partnergarages bij jou in de buurt voor een wintercheck.

Hopelijk helpen deze 11 tips om je trip naar de wintersport goed voor te bereiden! Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken voor een wintercheck, dan horen we het graag.

Alvast een fijne wintersportvakantie!

Ben jij wintersport-ready?
0511 - 424173
Check je auto met een Lijzenga Wintercheck
Nu inplannen