MENU

Heb ik winterbanden nodig?

Dat is een vraag die we vaak krijgen bij Autobedrijf Lijzenga. Laten we eens in de materie van winterbanden duiken zodat we daar een goed antwoord op kunnen geven.

Wanneer en waarom rijden op winterbanden?

In tegenstelling tot veel andere Europese landen zijn in Nederland winterbanden niet verplicht en je kunt je zelfs afvragen of ze wel nodig zijn als je naar sommige winters kijkt die we afgelopen jaren gehad hebben. Wanneer we wel winterse omstandigheden hebben en je kunt de auto dan gewoon laten staan zijn, dan zijn winterbanden in Nederland niet echt noodzakelijk. Maar zit je veel op de weg en ga je sowieso ieder jaar wintersporten, dan zijn de winterbanden echt geen overbodige luxe en in vele landen zijn ze zelfs verplicht.

Ten opzichte van een zomerband heeft een winterband veel meer grip onder winterse weersomstandigheden. Dit geldt vooral bij een glad wegdek door ijzel of sneeuw. Maar ook bij hevige regenval kan de winterband vaak iets meer water afvoeren dan een zomerband dankzij het diepere profiel. Wanneer het alleen maar vriest heeft het iets zachtere  rubber van een winterband al veel voordeel ten opzichte van een zomerband. De zomerband is van harder rubber en wordt nog harder als de temperaturen onder de 7 graden komen. Daardoor is de zomerband minder goed in staat zich naar het wegdek te vormen met lage temperaturen, met alle gevolgen van dien. Het is dus voor je eigen en voor de veiligheid van anderen erg verstandig om winterbanden onder je auto te laten monteren als jij regelmatig de weg op moet in de winter. Het kan zelfs zo zijn dat een zomerband in de winter snéller slijt omdat de wielen sneller iets meer slip hebben.

Winterband en remweg

De remweg met winterbanden ten opzichte van de remweg van je auto met zomerbanden is al vele malen getest. Neem bijvoorbeeld een remweg bij 50 km per uur, op een weg die bedekt is met sneeuw, dan is de remweg voor normale zomerbanden ongeveer 60 meter. Deze afstand halveert maar liefst tot 30 meter voor dezelfde auto die winterbanden heeft gemonteerd! Uiteraard is dit gemeten onder exact dezelfde omstandigheden. Ondanks de verkorte remweg voor een auto met winterbanden blijft het natuurlijk altijd oppassen in de winter. Want als je de remweg op een besneeuwd wegdek vergelijkt met een gemiddelde remweg in de zomer is deze slechts 12 meter bij dezelfde 50 km per uur, dat geeft wel aan hoe belangrijk het is om bewust te rijden bij winterse omstandigheden.

Wanneer ga je voor winterbanden?

Wanneer je kiest om winterbanden onder je auto te monteren, dan is natuurlijk de vraag: per wanneer laat je de banden monteren? Aangezien het weer in Nederland zo enorm kan verschillen is er op de vraag wanneer je je zomerbanden omwisselt voor winterbanden geen vast antwoord te geven. Als richtlijn wordt veelal de temperatuur aangehouden, meestal zeggen we dat bij temperaturen richting de 7 graden het tijd wordt om de banden te wisselen.

Heb ik winterbanden nodig?

Wat vinden we van all-season of fourseason banden?

Sommige van onze klanten kiezen als alternatief een all-season band. In plaats van een winterband in de winter en een zomerband in de zomer. Deze fourseason band is er een waarmee je eigenlijk het hele jaar door kan rijden en wat qua rubbersamenstelling en profiel een samentrekking is van een zomer en winterband. Als je weinig kilometers rijdt maar wel bij echt winterse omstandigheden meer grip wilt hebben dan op een normale zomerband dan is een all-season misschien een overweging. Het nadeel van dit compromis tussen zomer- en winterband is dat het van allebei een beetje is, daardoor heeft het dus van beide banden niet de beste eigenschappen. Wij horen soms dat onze klanten het hele jaar door met winterbanden rijden. Wanneer je veel kilometers rijdt raden we dat toch niet aan. Met name omdat het zachte rubber van een winterband zeer snel slijt bij hogere temperaturen en je onder sommige, voornamelijk hele warme omstandigheden een iets langere remweg kan hebben dan met goede zomerbanden.

Zijn winterbanden nou wel of niet verplicht?

In veel landen in Europa zijn winterbanden inderdaad verplicht. Vaak geldt deze wet dan in een bepaalde periode of bij winterse weersomstandigheden. Het is verstandig om vooraf te onderzoeken wat de regels zijn die gelden in het land waar je (door)heen gaat rijden. Op het moment dat je zonder winterbanden rijdt in deze landen wanneer het wél verplicht is, dan kan dat leiden tot een boete of nog veel erger, het niet uitkeren van je verzekeraar wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt, opassen geblazen dus.

Zijn winterbanden verplicht?

Voordelen van winterbanden op een rij

Laten we de voordelen van winterbanden nog eens op een rij zetten.

  • Winterbanden hebben meer grip bij winterse omstandigheden
  • Op zomerbanden is de remweg twee keer zo lang bij een besneeuwd wegdek
  • Zomerbanden slijten erg snel in de winter
  • Winterbanden kunnen meer water en vuil afvoeren dan zomerbanden
  • Op zomerbanden mag je sommige landen niet inrijden tijdens bepaalde perioden

Op de vraag of je winterbanden nodig hebt kun je nu hopelijk een weloverwegen antwoord geven. Ons advies is eigenlijk altijd om het wel te doen als je regelmatig op de weg zit. Benieuwd naar een wat een set winterbanden voor jouw auto kost? Neem gerust contact met ons op. We maken je graag een vrijblijvend voorstel zodat jij met een gerust hart de winter doorkomt. Een afspraak maken om je banden te wisselen doe je gemakkelijk online op deze pagina.

Voordelige winterbanden bij Autobedrijf Lijzenga

Ja, ik wil graag een vrijblijvende prijsopgave
0511 - 424173
We vertellen je graag over de mogelijkheden
Direct aanvragen