MENU

7 tips voor rijden met sneeuw en gladheid

Koud! Guur! Sneeuw! We hebben (eindelijk) weer een winter te pakken. Dit weekend heeft het voor veel plezier gezorgd op vele plekken maar ook voor behoorlijk wat ongemak. Met een code rood en code oranje wordt het zeer streng afgeraden om de weg op te gaan. Mocht jij nou echt de weg op moeten, dan hebben we hier een lijstje met 7 tips waardoor je hopelijk iets beter voorbereid bent.

1. Pas je snelheid (flink) aan

Dit is eigenlijk een no-brainer maar toch onderschat je je eigen snelheid vaak. Met de huidige omstandigheden is het echt enorm belangrijk om je snelheid aanpassen. Door de snelheid omlaag te brengen heb je veel meer controle over de auto. Bij extreme gladheid of sneeuwjacht wordt er soms op snelwegen niet harder dan 20 tot 50 kilometer per uur gereden. Je hebt meer tijd om te reageren en als je begint te glijden heb je veel meer marge dan wanneer je 100 rijdt.

2. Reageer geleidelijk en reageer voorspelbaar

Rem voorzichtig, stuur voorzichtig en geef zeker niet te veel gas bij wegrijden. Bij wegrijden is het verstandig om de koppeling rustig te laten opkomen. Als je met de aangedreven wielen in de sneeuw staat en je trekt te abrupt op, is er een grote kans dat je auto zicht ingraaft in de sneeuw. Als je echt op een gladde ondergrond staat is het beter om in de tweede versnelling weg proberen te rijden. Als je een auto met een automatische versnellingsbak hebt, zet deze dan in de winterstand. Dit zorgt ervoor dat de auto sneller doorschakelt en ook in de ‘twee’ wegrijdt.

3. Houd een veilige afstand

Nog zo’n open deur, maar wel een hele belangrijke! Rijd absoluut niet te dicht achter je voorganger. Met gladheid is je remweg namelijk veel en veel langer. Zo gun je jezelf meer tijd om op een onverwachte situatie te reageren. En natuurlijk meer kans om een eventuele botsing te voorkomen.

4. Weet hoe je een veilige noodstop maakt en wanneer je moet remmen

Het is soms nodig om hard te remmen. Dat heet een noodstop. Hoe doe je dit? Trap je rem én je koppeling tegelijk in – als je een schakelauto rijdt tenminste. Doe je dit hard genoeg, dan kan het rempedaal gaan trillen, dan grijpt je ABS systeem in; en dat hoort zo. ABS staat voor antiblokkeersysteem. Laat de rem vooral niet los en ga niet ‘pompend remmen’, dan werkt je ABS niet (goed) en rem je veel minder snel. Heef je auto géén ABS? Ga dan juist niet vol op de rem maar rem pompend en rem als je voelt dat de banden weer grip hebben.

Soms is niet remmen is ook verstandig. Moet je bijvoorbeeld een gladde bocht door? Laat het gas dan van tevoren los in plaats van op het laatste moment te remmen. Met het remmen loop je namelijk meer kans te gaan slippen. Geef pas na de bocht weer gas maar laat de auto vrij rollen door de gladde bocht.

5. Begint je auto toch te glijden?

Begin je toch een beetje te glijden of slipt je auto? Blijf dan vooral rustig en concentreer je op de plek waar je naar toe wilt. Stuur naar die plek toe, dus niet naar de lantaarnpaal die dichtbij komt. Trap ook direct de koppeling in want dan kunnen de wielen vrij rollen. Als het echt nodig is, maak dan een noodstop.

6. Rijd sneeuwvrij en met de juiste uitrusting

Als er sneeuw ligt, maak dan als eerst de auto helemaal sneeuwvrij. Rijd je terwijl het sneeuwt? Pas dan ook je snelheid aan en zet je ruitenwissers en je dimlichten aan. Zorg natuurlijk voor goede banden. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht maar wel maar wel handig. Winterbanden hebben meer grip op een gladde ondergrond dan zomerbanden. Dus is je remweg is korter en heb minder kans op aquaplaning. De minimale profieldiepte van een winterband is 4 mm is. Let op: ook met winterbanden moet je opletten, het is geen garantie voor eindeloze grip. Zorg ervoor dat je bandenspanning goed is; niet te hard en niet te zacht. Zo hebben de banden het beste contact met de weg. Zorg ervoor dat je genoeg antivries ruitenwisser vloeistof hebt en zorg altijd voor een warme deken of jas en een fles water zodat je je een tijdje kunt redden als je toch onverhoopt stil komt te staan.

7. Voorkom haastige spoed en bekijk de laatste weerberichten

Zorg er voor dat je op tijd vertrekt als je weet dat het glad is of wordt. Haastige spoed met gladheid is onverstandig. Neem de tijd en leg je erbij neer dat je misschien iets later op je bestemming komt. Bekijk ook het weerbericht, sneeuw zie je liggen maar ijs of ijzel is soms verraderlijk onzichtbaar. Daardoor rijd je al gauw te hard en rem of stuur je te abrupt. Gevaarlijke situatie dus. Wees voorbereid en controleer het weerbericht voor je van huis gaat.

Kortom: wees voorzichtig en kijk goed vooruit als je toch de weg op gaat. Benieuwd of de banden van jouw auto nog goed zijn? Kom gewoon even langs en bekijken ze graag even.

Neem gerust contact op als je vragen hebt
0511 - 424173
Of lees onze wintertips voor jouw auto
Bekijk wintertips