MENU

Veilig op weg

In de winter heeft uw auto het door de kou extra zwaar. Dat blijkt ook uit de vele telefoontjes waar wij afgelopen periode mee te maken hebben gehad. Veel problemen zijn eenvoudig te voorkomen. Waar moet u op letten om de auto winterklaar te maken en hoe rijdt u het veiligst onder gladde omstandigheden?

Problemen voorkomen

  • Deuren kunnen vastvriezen. Soms helpt het om de vastgevroren deur even extra dicht te duwen zodat het ijs breekt, maar voorkomen is beter. Er zijn sticks in de handel met een smeerseltje om het rubber niet vast te laten vriezen. Talkpoeder of siliconenspray op de rubbers wil ook helpen.
  • Ook een handrem kan vastvriezen. Trek die dan nog eens extra aan, alweer om het ijs te breken. Maar nog beter: gebruik de handrem in de winter niet. Laat de auto in P of in zijn achteruit staan.
  • Als de auto niet wil starten, bel dan voor advies. 0511-424173. Bijvoorbeeld hoe u de auto moet bijstarten met starthulp of een andere auto met startkabels. Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica.
  • Schaf een spuitbus met ruitontdooier aan. Deze kan zijn diensten ook voor vastgevroren deuren bewijzen. Leg deze bus daarom niet in de auto.
  • Er zijn speciale dekens te koop voor over de voorruit. Die zorgen er voor dat je niet hoeft te krabben. Gebruik geen kranten of dozen. Als die vastvriezen, ben je nog veel verder van huis.
  • Zorg voor een warme deken en dikke jas in de auto, mocht de auto het tijdens de reis begeven. Zodra de motor van de auto niet meer draait koelt het heel snel af in de auto en is met de huidige temperaturen kans op onderkoeling groot.

Problemen verhelpen

Een greep uit de tips om zelf problemen te verhelpen:

  • Sloten bevroren: thuis: slotontdooier, zakje warm water, sleutelbaard verwarmen met aansteker of föhn. Niet thuis: met je lichaam ongeveer 5 minuten tegen slot aan staan.
  • Portier dichtgevroren: Deuren nog meer dicht drukken, dan breekt het ijs tussen de rubbers, of zakje warm water of föhn.
  • Pas op met een föhn en gebruik zeker geen verfafbrander. Met name ramen die je met een föhn verwarmt kunnen stuk gaan als je hem te dichtbij of te veel op een plek houdt.
  • Bevroren handrem: als hij niet losgaat door hem extra aan te trekken, dan de motor een minuut of 15 laten draaien en kachel hoog zetten. De handremkabel ontdooit dan vanzelf.
  • Ruitensproeiers werken niet: leg op de sproeierkopjes een zakje warm water. Als het reservoir (door zomervulling) bevroren is, aanvullen met warm water. Na het ontdooien het water vervangen door winterharde vloeistof.

Tips voor veilig rijden in de sneeuw

Enkele handige tips:

  • Uiteraard eerst krabben, dan instappen, starten en rustig wegrijden. Gelijk de blower vol aan op de warmste stand en richten op de voorruit. Doe de centrale dashboardroosters even dicht, dan gaat er meer lucht naar de voorruit. En heb je airco, gebruik die dan ook in de winter voor het ontwasemen van de ramen. Ga pas rijden als je goed zicht hebt.
  • Schakel op sneeuw om weg te rijden de tweede versnelling in. Dan is de kans op doorslippen een stuk kleiner. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Als je een automaat met sneeuwstand hebt, gebruik die dan.
  • Pas je snelheid aan en houd ten allen tijde voldoende afstand tot de voorligger. Verder moeten alle handelingen met beleid gebeuren. Heel voorzichtig gas geven. En zeker bij terugschakelen de koppeling niet abrupt laten opkomen, want zelfs daardoor kun je slippen. In bochten niet te scherp sturen. Voor de bocht klaar zijn met remmen is ook verstandig, dus niet midden in de bocht nogmaals remmen, hierdoor zou de auto naar buiten kunnen glijden of nog erger, uitbreken.
  • Als er veel sneeuw op de auto ligt, veeg die er dan vanaf voordat u gaat rijden. Anders waait het er af bij hogere snelheden, en dat veroorzaakt gevaar voor automobilisten en motorrijders achter u. In Duitsland kun je zelfs een boete krijgen voor het rijden met zo’n besneeuwde auto.
  • Zorg dat je goed zichtbaar bent, rijd daarom met dimlicht aan, zowel ’s nachts als overdag. Met de laagstaande zon en weerspiegeling hiervan op het asfalt zijn auto’s zonder verlichting soms erg slecht te zien.
  • Mocht de auto onverhoopt stilvallen, probeer dan de auto naar een zo veilig mogelijk plaats te sturen zodat deze niet direct op de rijbaan staat. Zorg ook hierbij dat de verlichting van de auto brandt evenals de alarmlichten.
    Blijf niet in de auto zitten maar zoek een veilige plaats op, het liefst achter een vangrail. Zorg eventueel voor een veiligheidshesje en/of gevaren driehoek.

Mocht u zich zorgen maken over uw accu? Kom dan direct even langs voor een accucheck, wanneer blijkt dat uw accu het erg zwaar gaat krijgen komende dagen, dan luidt het advies: vervangen.

We zijn bereikbaar op 0511-424173.

 

Vrij naar: website ANWB